La Chartreuse

 

 

 

Fort la Chartreuse

Fort La Chartreuse is een fort opgericht voor de verdediging van de Belgische stad Luik. Het werd in 1817 door de Nederlanders gebouwd op de Mont Cornillon en kwam na de Belgische Revolutie in 1830 in handen van de Belgen.

De heuvel Mont Cornillon in Luik was sinds 1124 de locatie van een klooster van Premonstratenzers. In 1360 namen de kartuizer monniken het klooster over, die ook de naam aan het latere fort gaven. Het kartuizerklooster had door haar ligging op een heuvel een strategisch belang tijdens de Franse beschieting van Luik in 1691.

De Kartuizers verlieten het klooster in 1793. De strategische heuvel werd in 1794 tijdens de Eerste Coalitieoorlog nog gebruikt door de Oostenrijkers in de verdedigingslinie langs Maas en Ourthe tijdens de Franse opmars. In 1817 werd het huidige fort gebouwd in opdracht van Koning Willem I.

Het fort speelde een rol bij de verdediging van Luik in de Eerste Wereldoorlog. Op 5 augustus 1914 bestookten de Duitsers de oostelijk gelegen forten rond Luik met infanterie en geschut. De aanvallers werden weggemaaid, de granaten van de artillerie hadden geen vat op het gewapend beton van de forten. Toch slaagden de Duitsers erin via ruimten tussen de forten binnen te dringen. Na hevige straatgevechten in Queue-du-Bois werden op 7 augustus 1914 de heuvels ten oosten van Chartreuse veroverd, men trof er lege dorpen aan, de bevolking was gevlucht. De volgende ochtend werd Chartreuse bezet en trokken de Duitsers via twee niet vernietigde bruggen Luik binnen. Tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog werd Fort de la Chartreuse gebruikt als gevangenis door de Duitse bezetter.

Wij bezochten het fort tijdens een opendag, georganiseerd door een urban explorers forum. Er was veel animo, het grasveld voor het fort stond vol tentjes. De kunst was nog wel om geen andere fotografen op de foto te hebben.

La Chartreuse
La Chartreuse
La Chartreuse